Fotograf Frank Lillvik

 

Om mej

Att fotografera har varit min hobby sedan 16 års ålder. Min första systemkamera (en Canon AE1) köpte jag begagnad i en fotoaffär i Mölndal centrum 1984. Inspirationen fick jag av min kusin, som då var en duktig fotograf. På den tiden var det svart-vit film, samt diabilder för hela slanten. Jag köpte film på 5-meters rulle, och laddade filmrullar i total mörker. Lärde mej snart hur man framkallade svartvita bilder i mitt mörkerrum (badrummet). Till skillnad från idag, så kunde man ägna en helkväll för att få fram ett par tre bilder.

Sedan kom den digitala världen. Alla skulle ha en digitalkamera, även jag. År 2003 blev det en digital kompaktkamera, då en digital systemkamera inte fanns på min karta, de kostade ju en hel förmögenhet. Naturligtvis blev det en Canon. (Canon Powershot A80) En sann Volvo-älskare byter ju inte till Saab. Den stora skillnaden, var att man kunde experimentera hur mycket som helst, det kostade ju inget. Var inte bilden bra, var det bara att trycka på "delete". In med minneskortet i datorn, sedan på print. Ja, snabbt och enkelt var det. Kvalite var ju det stora frågetecknet. Jag vill nog påstå, och många med mej, att tekniken inte var så långt framme, att den kunde konkurera med kvaliten på den analoga systemkameran.

2007 var det dax för min första digitala systemkamera (en Canon EOS 350D), den höll ett år. Gjorde misstaget att sätta på en analog blixt (vilket jag aldrig gör igen), vilket resulterade till att moderkortet gick sönder. In med kameran i garderoben, ut på blocket och leta ny kamera. Mot Fjällbacka till den otroligt duktiga naturfotografen Tom Svensson. Denna gång blev det en EOS 20D, Canon så klart. Den har jag använt flitigt fram till sommaren 2011, då det var dax att förnya sej igen. Canon EOS 5D Mark 2 är kameran jag fotar med idag.

 

,